Het kabinet gaat geen wetsvoorstel indienen om downloaden te verbieden. Dat schrijft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. De thuiskopieheffing blijft bestaan.  Teeven geeft aan dat de thuiskopie-uitzondering om te downloaden niet verder wordt ingeperkt. Momenteel is downloaden van auteursrechtelijk beschermd audiovisueel materiaal niet strafbaar.

In november vorig jaar leek PvdA een downloadverbod wel te zien zitten. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt zei toen: “Wij zeggen niet: voer een downloadverbod in, maar we sluiten het ook niet uit.” Voor Fred Teeven was dat toen aanleiding om opnieuw te kijken naar de mogelijkheid om een downloadverbod in te voeren. Maar de PvdA bleek in december weer duidelijk tégen. Samen met D66 dienden zij een motie in om het verbod tegen te gaan. VVD wil nog steeds wel een downloadverbod, maar er is momenteel geen meerderheid die er achter staat in de kamer.

downloaden

Dat het downloadverbod niet doorgaat is goed nieuws voor onder anderen D66-Kamerlid Kees Verhoeven. “We zijn blij dat Teeven definitief, voor zover je daarvan kunt spreken, afziet van een downloadverbod”, zegt hij. “Het is jammer dat nu een downloadverbod van de baan is, de discussie over het auteursrecht ook lijkt te stoppen.” Verhoeven had graag gezien dat Teeven met voorstellen zou komen om het auteursrecht te moderniseren, om het legale aanbod te stimuleren.

Tim Kuik van auteursrechtenorganisatie Stichting Brein zegt dat het downloadverbod nog niet helemaal van de baan is. Het Europese Hof van Justitie is momenteel namelijk bezig of er in Nederland een downloadverbod moet komen.