laserDe shows op dancegelegenheden zijn meestal een lust voor het oog en een genot voor het oor. Maar niet altijd, zo blijkt. Twee twintigers liepen ernstige oogschade op tijdens een lasershow in 2009 van het festival Tomorrowland. Het mondde uit in een rechtszaak, waar Tomorrowland waarschijnlijk vrijuit zal gaan.

Een feestje in de Kosmos-tent liep uit de hand voor de twee festivalgangers. Een krachtige laser beschadigde hun netvlies. Jessica van Opstal is één van de slachtoffers. “Vanaf het podium viel een groene straal rechtstreeks in mijn rechteroog. Meteen volgde een bewegende zwarte streep over mijn hele gezichtsveld”, vertelt ze. “Ik dacht dat die wel weg zou gaan, maar ze bleef hardnekkig zitten.” De volgende dag werd ze gerustgesteld door de diensthebbende dokter en ze ging terug naar het festivalterrein. Maar daar werd het alleen maar erger. Voor Victor Verhoef, het andere slachtoffer, is de schade nog groter. Hij zal gedeeltelijk blind blijven.

De advocaat vordert vrijspraak voor organisator ID&T. Volgens hem heeft de organisatie alle veiligheidsvoorschriften nageleegd. ID&T zelf zegt dat de oogschade door andere festivalgangers is veroorzaakt, die laserpennen bijdroegen. Binnenkort doet de strafrechter uitspraak.